انجمن امیرکبیر ۱۳۹۲

ادامه سخنرانی در انجمن ادبی امیرکبیر ۱۳۹۲ در پایان باید گفت که ساده لوحی و زود باوری بشر در گذشته ، مصیبتها و زیانهای عظیمی را متوجّه بشریت کرده است . با کمال تأسف باید گفت که تعابیر و تفاسیر جمهوریتِ افلاطون و رویای مدینۀ فاضلۀ او به دیکتاتوری مطلق و نفی حقوق مردم و پیدایش حکومت های جابر و تمامیت خواه انجامید .
میلیون‌ها نفر همین 70 سال پیش ، در پیشگاه پیشوای عقب افتاده ای چون هیتلر شعارِ های هیتلر سردادند و با اعتقاد به تقاوت انسانها از نظر سرشت ، به پالایش نژاد پرداختند و میلیون‌ها نفر در راه این مکتب تعصّب و تحجّر جان فشانی کردند . در جنگ دوم جهانی 70-50 میلیون انسان نابود شدند . گریه کنیم بر خود ، زاری کنیم بر انسان و شیون کنیم به حماقت بشر که هیچ حیوانی تاکنون به اندازۀ بشر همنوع خود را ندریده است . انسان بعد از آن همه مشقّت تاریخی به اعلامیه جهانی حقوق بشر رسید .
امروزه جهان آنچنان کوچک شده و پدیده‌های محلی و منطقه‌ای ، آنچنان به سرعت در کل جهان تأثیر و سرایت    می‌کند که چاره‌ای جز محدود کردن دولت ها وراهی جز تبعیت از قوانین جهان شمول و بشری چه در زمینه های سیاسی و چه در زمینه های زیست محیطی و اجتماعی و فرهنگی نداریم .
دولت‌ها امروز باید محدود شوند . دیگر دوران ، دوران اینکه جمعی و جماعتی خودسرانه قانون وضع کنند ، خودسرانه محکوم کنند و خودسرانه به فرهنگ ملت ها افسار بزنند و فرهنگ سازی کنند گذشته است . امروزه فرهنگ را مردم ، همین مردم کوچه و بازار ، فلاسفه ، ادبا و شعرا و نویسندگان و فرزانگان و زحمتکشان می‌سازند و الگوهای دلخواه خود را به دولت ها تحمیل می‌کنند .
این روند کاهش قدرت و نفوذ دولت‌ها و افزایش و نفوذ و قدرت مردم تا آنجا به پیش خواهد رفت که وظیفه  دولت‌ها در آینده چیزی شبیه به وظیفه شهرداری ها در این زمان خواهد شد .
آری ، مفهوم دولت در تغییر است . شاید پس از 50 یا 100 سال ، ملت‌هایی که در اجرای منویات خود پرستانۀ تیمور و چنگیز و ناپلئون و استالین به جان هم افتاده بودند ، دستِ برادری و همزیستی  به هم دهند و به جهانی یک پارچه تحت حکومت عام بشری ، فارغ از برتری طلبی های قومی و نژادی و ایدئولوژیک به زندگی سعادتمند و با نشاط ، واصل شوند .